Recepty z parného hrnca
Plnené zemiak. knedľe (rôzne spôsoby)
Suroviny: 800g zemiakov(uvarených v šupke a postrúhaných), 100g celozr. múky, 2pl krupice, 2 vajcia, soľ, korenie, mletý muškátový oriešok.
Plnka: asi 200g plesň. syra NIVA
Suroviny na cesto spolu zmiešame a vypracujeme cesto. Pokiaľ vlastníme dom. pekáreň, tak dáme vypracovať cesto do nej. ( Program CESTO, ale bez kysnutia!) Pokiaľ máme cesto riedke, tak pridáme múku. Zatiaľ si nakrájame na kocky syr asi 1x1x1 cm. Z cesta tvarujem guľky o veľkosti orecha, do ktorých sme dali kocku syra. Vložíme do parného hrnca, vymazaného olejom a paríme 15 min. Guľky polievame osmaženou cibuľou.
Obmena cesta:1. Do pripraveného cesta pridáme konzervu sladkej kukuričky.
2. Najemno nakrájanú cibuľku, 100g šampiňonov podusíme na troške oleja. Necháme vychladnúť a pridáme do cesta.
Plnené zemiakové knedle (od Peggy09)
Suroviny: 800g varených zemiakov,1 vajce, 15g soli, 30g Solamylu, 270g poloh. múky, 320g udeniny na plnku, 30g hlad. múky na posypanie dosky, olej na pomazanie parného hrnca.
Postup: Zemiaky postrúhame,pridáme vajce, soľ, solamyl, múku a vypracujeme cesto. Rozdelíme na 10 kuskov a naplníme každý udeninou ( škvarkami). Paríme v parnom hrnci 15 min.
Parené buchty
Suroviny: 400 ml mlieka, 3pl kryš. cukru, 1čl soli, 1 vajce, 1 vanil. cukor, 800 g poloh. múky, 1/2 kocky droždia. Plnka: tvarohová, lekvarová...
Postup: Pokiaľ vlastníte domácu pekáreň, tak dáme suroviny vypracovať na programe " CESTO". Ak nie ste, tak si vypracujeme klasicky v miske. Necháme vykysnúť. Na doske si cesto rozváľame a nakrájame na štvorce 10x10 cm. Naplníme a dáme do parného hrnca. Necháme ešte asi 10 min kysnúť. Potom paríme 10 min. Pokial má parný hrniec aj priehradku na koreniny, tak tam môžete dať 1 badián a 2 klinčeky. Buchty budú voňať! Hotové buchty polejeme maslom a posypeme kakaom a škoricou.
Žemlová knedľa (od Peggy09)
Suroviny:500g hrubej múky, 250ml vody, 1 vajce, trošku soli, 1/2 kocky droždia, 2 rohlíky nakrájané na kocky.
Postup: Pokiaľ máme dom. pekáreň, tak si môžeme cesto dať umiesyť tam. Pokiaľ nie, tak klasickým spôsobom v miske. Necháme vykysnúť.Po vykysnutí urobíme 2 knedľe, ktoré vložíme do vymazanej olejom, nádoby parného hrnca, necháme ešte chvíľu kysnúť a varíme 20 min.
|