Recepty (nielen) z domácej pekárne...
Vianočka
Suroviny: 200ml mlieka, 50ml oleja, 1 vajce, 3pl kryš. cukru, 1/2 čl soli, 1/2 čl zomletého feniklu, 300g polohrub. múky, 3pl hrozienok, trošku citron. kôry, 3/4 čl suš. droždia.
Postup: Suroviny dáme do pekárne a použijeme program "základný", alebo "sladký chlieb"
Celozrnný chlebík
Suroviny: 200ml vody, 1 čl cukru, 1 1/2 čl soli, 1pl oleja oliv. , 1pl octu , 1 pl ovsenných vločiek, 100g hlad. múky, 100g hlad. múky T650, 100g pšen. celozr. múky, 3/4 čl suš. droždia. Môžete pridať aj 2pl zemiakovej kaše v prášku (pokiaľ nemáte, tak nemusí byť)!
Postup: Program "základný" Pokiaľ vlastníte väčšiu pekáreň, tak je dobre množstvo zdvojnásobiť!
Pšenično-ražný chlebík
Suroviny: 200ml vody, 1čl cukru, 1 1/2 čl soli, 1pl oliv. oleja, 1 pl octu, 100 g hlad. múky, 100g hlad. T650 múky, 100 g ražnej vyrážk. múky, 3/4čl suš. droždia.
Postup: program "základ". Pokiaľ vlastníte veľkú pekáreň, tak množstvo zdvojnásobte!
Slimáky (slané)
Suroviny: 250ml mlieka, 4 trojuholníčky taven. syra, 1čl soli, 1čl kryš. cukru, 125g margarínu (rozpustený),1 vajce, 500g poloh. múky, 1/2 kocky droždia.
Postup: Suroviny dáme do pekárne a použijeme program "CESTO", ale bez kysnutia. Cesto necháme iba vymiešať!!! Rozdelíme si ho na 6 bochníkov, ktoré rozvaľkáme na veľkosť plyt. taniera...Rozdelíme ho na 16 trojuholníkov, ktoré stočíme od hrubšieho konca k úzkemu. Dáme na plech a necháme 30 min kysnúť. Potrieme vajíčkom a posypeme semienkami. Pečieme pri 310 stup. asi 15 min.
Koliečka (slané)
Suroviny: 200ml mlieka, 250g margarínu (rozpusteného), 1,5 čl soli, 1čl cukru, 600g hlad. múky,1/2 kocky droždia.
Postup: Suroviny dáme do pekárne a spustíme program "CESTO". Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 24 kúskov, z ktorých si urobíme paličky o priemere asi 1cm. Potrieme vajíčkom a posypeme semienkami, stočíme do špirále a na plechu vytvoríme koliečko. Konce spolu dobre zlepíme. Necháme kysnúť 20 min. Pečieme pri 210 stup. 15 min.
Hviezdičky (slané)
Suroviny: 150ml mlieka, 250g margarínu (rozpusteného), 1 vajce, 1 žľtok, 1čl soli, 1čl cukru, 100g nastrúh. tvrdého syra (Tehla), 500g poloh. múky, 1/2 kocky droždia.
Postup: Suroviny dáme do pekárne a spustíme program "CESTO". Po vykysnutí si cesto rozváľame na hrúbku asi 0,7 cm a vykrajujeme kolieska, potrieme vajíčkom, posypeme makom a sezamom, narežieme hviezdičku v strede kolečka. Potom kolečko pretočíme cez stred a urobíme hviezdičku. Dáme na plech necháme 30 min kysnúť a pečieme pri 210 stup/15 min.
Veniec zo žemličiek
Suroviny:400ml vody, 2čl soli, 600g hlad. múky, 70g raž. vyrážkovej múky, 1,5čl suš. droždia, 1 pl olivov. oleja
Postup: Suroviny dáme do pekárne a nastavíme program "CESTO". Venček si vytvoríme ako na obrázku: Cesto si rozdelíme na 9 dielov (100g/1 diel), a 1 dieľ asi 170 g. Najväčší dieľ rozváľame na kruh, ktorý si dáme na misku o priemere asi 12 cm... Pripravený venček si necháme kysnúť asi 30 min a potrieme vajíčkom a posypeme semiačkami a pečieme pri 180 stupňoch asi 15 min. Treba odsledovať!
Pozor!!! Na fotke boli dve žemličky odobraté, aby som mohla dať venček do košíka ( uplietla som si ho malý)
Vianočka zo 6 prameňov
Parené buchty z dom. pekárne
Recept v kategorii RECEPTY Z PARNEHO HRNCA !!!
|