OdporúčameZaložiť web alebo e-shop
 

KUCHARSKA KNIHA

Recepty-sladké pečenie

          Recepty-sladké pečenie...




                                          


                             Skratky:   čl  - čajová lyžička
                               pl  -  polievková lyžica
                                g   -  gramy
V tejto rubrike nájdete recepty moje, ale aj z internetu.Bohužial už neviem , kto je autorom... Pokiaľ si tu niektorá kucharinka nájde svoj a nebude chcieť aby bol na mojej stránke uverejnený, tak mi to prosím oznámte!


                                                        


                 1.  Medovníčky- zaručene mäkké.     
  500g hlad. múky, 120g práš. cukru, 120g medu, 170g margarínu,2 vajcia, trošku soli, 1/2 kl sódy bicarbony, 1kl perníkového korenia.

   Suroviny zmiešame a vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a vykrajujeme medovníčky. Potrieme vajíčkom a pečieme  vo veľmi horúcej rúre!!!

                                  


           2.   Laskonky                   
 5 bieľkov, 400g kryš. cukru, 100g mletých orechov.  Plnka: 150g kryš. cukru, 1 dcl vody, 4 dcl mlieka, 2 Zlaté klasy a 1 margarín.
 
   Bieľky s cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia. Odložíme z pary a pridáme orechy. Pomocou šablóny, natierame na papier na pečenie, laskonky.Sušíme pri 100 stup. do zlatožlta.
   Plnka: Cukor upálime na karamel, zalejeme vodou a necháme karamel rozvariť. Do mlieka zapracujeme Zlaté klasy a vylejeme do rozvaren. karamelu a uvaríme hustý puding. Do studeného pudingu pridáme margarín a vyšľaháme plnku. Pomocou cukrár. vrecka nastriekame na laskonku krém a s druhou ju spojíme.
                                

            3. Punčové orechy
200g mlet.orechov, 200g práš. cukru, 3bielky-sneh. Plnka: 150g piškot. omrviniek, 50g masla, 2pl práš. cukru, rum ( toľko, aby sa omrvinky rozpustili).

Sneh vyšľaháme s cukrom a pridáme orechy. Na papier na peč. robíme lyžičkou kôpky. Pečieme pri nízkej teplote,skôr sušíme. Necháme vychladnúť. Zlepujeme plnkou 2 kúsky.
Suroviny na plnku spolu zmiešame a plníme.




            4. Nugát.-kokos. rezy
 Cesto: 2a 1/2 hrnčeka kokos. múčky, 3 pl hrubej múky, 3pl hlad.múky, 1 pl maizeny, 7 bieľkov, 2 hrnčeky kryš. cukru.
 Krém: 7 žľtkov, 7pl kryš. cukru, 4 pl kakaa, 250g masla, na polevu čokoláda.

 Z bieľkov ušľaháme sneh, pridáme cukor a postupne kokos. múčku a hlad. a hrub. múku. Cesto rozotrieme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť.
 Krém: Nad parou vyšľaháme žľtky s cukrom do zhustnutia. Odložíme a pridáme kakao. Po vychladnutí pridáme maslo a vyšľaháme krém. Krém natrieme na plát a polejeme čokoládou.

                                 

            5. Medové lístky od pani Betky
  Cesto: 250g hlad. múky, 100g práš. cukru, 150g Hery, 50g mlet. orechov, 1pl medu, škorica podľa chuti, z 1/2 citrona kora a šťava, 1 čl sódy bicarbony.
   Plnka: 250ml mlieka, 30g hrub. múky, 30g cukru, 1 vanilka, 100g Hery.

Všetky suroviny na cesto spolu zmiešať, vyvaľkať, vykrajovať a upiecť. Plniť plnkou a poliať čokoládou.
Plnka: Z mlieka, múky, cukru a vanilky uvarime kašu. Po vychladnutí vymiešať  s Herou.

                                               

           6. Rezy Rafaello
 1 hrnček kryš. cukru, 2 hrnčeky polloh. múky, 2 vajcia, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 1 prášok do peč. Na posypanie: 1 hrnček kokosu  a 1/2 hrnčeka práš. cukru. Na zaliatie 1 smotana na šľahanie.

Cesto: Vajíčka vyšľaháme s cukrom na penu, pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. Cesto dáme na plech. Pripravíme si posýpku a to tak, že zmiešame kokos s cukrom a pripravené cesto rovnomerne posypeme. Dáme piecť pri teplote 170 stup. asi 25 min, treba sledovať, aby kokos nezhorel, lebo zhorkne...  Keď je upečený, tak ešte horúci polejeme nevyšľahanou šlah. smotanou. Koláč zastane od smotany šťavnatý.  Necháme vychladnúť a možeme konzumovať.

                                    
            7. Zázvorníky
4 žľtky, 140g hlad. múky, 1/2čl zázvoru, 1/4čl sódy bicarbony.

Vypracujeme cesto a vyvaľkáme na hrúbku asi 7 mm. Povykrajujeme rôzne tvary a uložíme na plech a necháme aspoň 3 hod. odpočívať.  Upečieme do zlata. Môžeme plniť, alebo iba obaliť v cukre...

                                      
            8. Kokosové tyčinky
Cesto: 3 pl medu, 30g margarínu, 3 vajcia, 250g práš. cukru, 250g hlad. múky, 1/2 prášku do peč.
Poleva: 200g kryš. cukru, 1 margarín, 60g kakaa, 6 pl mlieka a 1pl rumu(nemusí sa dať). Kokos. múčka na obalovanie.

Med, margarín, vajcia a cukor vymiešame na penu. Pridáme múku a prášok do peč. Dáme na plech a pečieme pri 190 stup. Po upečení a vychladnutí pokrájame na tyčinky asi 2x10 cm. Namočíme do polevy a obalíme v kokose.
Poleva: Všetky suroviny dáme nad paru a necháme dobre rozpustiť. Ak je poleva hustá pridáme mlieko, ale po troške!

                                 

           9. Vanilkové rožky
280g hlad. múky, 140g margarínu, 10g kvasníc, 1pl mlieka, vanilka, 50g mlet. orechov.

Kvasnice rozpustíme v mlieku, zmiešame s ostatnými surovinami a robíme malé rohlíčky. Pečieme pri 185stup. Po upečení obalujeme v práš. cukre.

                                     

           10. Medové úliky
250g mlet. orechov, 40g práš. cukru, 2 bieľky. 
Krém: 250g masla, 10g medu, 10g postrúhanej čokolády. Na podložky: 2 balíčky okrúhl.piškot.

Orechy spracujeme s cukrom a bieľkami. Masu vtláčame do úlik. formičky vysypanej práš. cukrom. Vyklopené úliky necháme volne sušiť.
Z masla, medu a čokolády si vymiešame krém, s ktorým plníme úliky. Naplnené úliky postavíme na piškóty.  Môžeme ich poliať čokoládou.

                                   

           11. Vínové venčeky
250g margarínu, 250g hlad. múky, 7 pl vína.

Suroviny zmiešame a necháme 1 hod. odpočívať. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme venčeky. Po upečení obalujeme v práš. cukre a vanilke.

                                     

           12. Burizónové guľky
250g kryš. cukru, 1 SALKO(sladené kondenzované mlieko) 1 margarín, 2 1/2 balíčka burizónov

Upálime cukor a zalejeme SALKOm. Necháme dobre rozvariť adáme preč z ohňa, potom pridáme margarín a miešame do vtedy, pokiaľ je masa vlažná. Pridáme burizóny a dobre premiešame. Robíme guľky.

                                   

         13. Mlynčekové pečivo
400g hlad. múky, 250g práš. cukru, 2 vajcia, 1 margarín, 1 SOLAMYL (škrobová múčka), 1/2 prášku do peč., 1 vanilka, citr. kôra z 1/2 citróna.

Vypracujeme cesto a dáme do chladničky stuhnúť. Potom cez formičku na mlynčeku pretláčame cesto a na plechu tvarujeme paličky, esíčka, kolieska...  Po upečení môžeme dozdobiť čokoládovou polevou, alebo iba pocukrovať.

                                   

          14. Citrónové venčeky
210g hlad. múky, 140g margarínu, 70g práš. cukru, 2 žľtky, 1 vanilka, z 1/2 citrona kôra. Na potieranie: bielok a mleté orechy. Lekvár na plnku.

Suroviny zmiešame, vyvaľkáme a vykrajujeme venčeky. Natieme bieľkom a namáčame v mlet. orechoch. Po upečení spájame lekvárom.

                                    
          15. Šamróny
1 balík lístkového cesta, 3 bieľky, 250g práš. cukru, z 1/2 citrona šťava. 

Cesto rozvaľkáme na 0,3 cm. Zúbkov. kolieskom vykrajujeme pásiky hrubé 2,5 cm a dlhé 20 cm. Natočíme ich na rúrky a na plechu upečieme. Z bieľkov ušľaháme sneh, pridáme cukor a dáme nad paru. Šľaháme do zhustnutia. Potom pridáme citr. šťavu a ešte šľaháme do vychladnutia. Upečené šamróny naplníme a posypeme cukrom.  Na 12 šamrónov potrebujeme plnku z 3 bieľkov!!!

                                   

          16. Vanilkovo-orechové rohlíky
300g hlad. múky, 40g práš. cukru, 250g margarínu, 100g mletých orechov (môžu byť aj mandle, lieskovce...), 2 žľtky, 1 vanilka.

Všetky suroviny spolu zmiešame. Vytvarujeme rohlíky o hrúbke 1 cm a upečieme. Po upečení obalíme v práškovom cukre.
                                  

          17. Zebra-rezy
V tomto recepte sú aj sypké suroviny merané na ml !!!5 vajec, 300ml kryš. cukru, 500ml poloh. múky, 1 prášok do peč., 200ml oleja, 200ml mlieka. Poleva: 1 šľahačka v prášku, 2 pochúť. smotany, 2 vanilky.

Bieľky vyšľaháme s cukrom, pridáme žľtky, múku, olej, mlieko a prášok do peč. Rozdelíme na dve časti. Do jednej dáme 2pl kakaa a do druhej 2pl polh. múky. Do dobre vymasteného a múkou vysypaného plechu, dávame po 2 pl z každého cesta, striedavo VŽDY DO STREDU (NA TO ISTÉ MIESTO).Cesto uhladíme a dáme upiecť. Na horúci koláč nalejeme polevu.
Poleva: Vyšľahame šľahčku a zmiešame so smotanou a vanilkou...


          18. Nepečený srnčí chrbát
1 stužený pokrmový tuk ( CERA), 3 vajcia, 250g práš. cukru, 4 tortové oplatky, 100g mletých orechov, 100g hrozienok, 100g želé-cukríkov, 3pl kakaa

Tuk, vajcia, cukor a kakao šľaháme nad parou do zhustnutia. Odstavíme z ohňa a pridáme nalámané oplatky, cukríky a orechy. Dobre premiešame a zmes dáme do formy sr. chrbát, ktorý sme vystlali potrav. fóliou. Dáme do chladničky stuhnúť na 24 hod. Krájame na 0,7 cm kúsky.


         19. Nepečená roláda.
500g vaječ. keksov (napr. Marína), 150g práš. cukru, 1pl kakaa, 1čl kávy, 1pl umu, 1 šálka čier.kávy.
Krém: 100g práš. cukru, 100g masla, 1 vanilka

Kekse zomelieme na mäs. mlynčeku, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Dáme na papier posypaný kokosom a rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Potrieme krémom a stočíme do rolády. Dáme na 24 hod do chladničky a môžeme krájať. Krém: cukor vymiešame s maslom a vanilkou.

         20. Marlenka.
Cesto: 100g masla, 3pl medu, 300g kryš. cukru, 1kl octu, 1pl sódy bicarbony, 2 vajcia, 700g hlad. múky, 3pl kakaa.
Krém: 250g masla, 1 SALKO, 600ml mlieka, 4pl cukru.
Postup: Salko si uvaríme vo vode 2 hod. (neotvárať! variť v konzerve).
Pripravíme si cesto: Nad parou si rozpustíme maslo, med a cukor. V šalke si zmiešame s´du bicar. a ocot, ktorý pridáme do rozpustenej zmesy ( zmes začne trošku kypieť). Pridáme vajcia a stále dobre miešame. Odstavíme z ohňa a primiešame múku a kakao. Ak je cesto tuhé, pridáme trošku mlieka. Cesto necháme 1 hod. odpočívať. Potom cesto rozdelíme na 6 častí, ktorú si rozgúľame na veľkosť plechu a upečieme. Pečieme pri 170 C 5-7 min.
 Krém: Z cukru, pudingu a mlieka si uvaríme kašu. Necháme vychladnúť a medzi tým si vyšľaháme maslo so Salkom a primiešame kašu. Dobre vyšľaháme!
 Pláty naplníme a polejeme čokoládou!

       21. Salajkový rez s piškátami
Suroviny: 200g hlad. múky, 100g cukru, 50g margarínu, 1pl salajky, 1pl kakaa, 1 vajce a trošku mlieka.
Plnka: 1/2l mlieka, 5pl hrub. múky, 250g masla, 200g cukru, detské piškoty.
Postup: Suroviny spolu zamiesime a rozdelíme na 2 časti, ktoré rozvaľkáme na veľkosť plechu. Upečieme.
Z mlieka a múky uvaríme kašu. Maslo vyšlaháme s cukrom do peny a pridáme vychladnutú kašu. Jeden plát natrieme polovinou plnky, uložíme piškoty a natrieme znovu plnku. Položíme druhý plát. Vrch môžeme poliať čokol. polevou. Necháme do druhého dňa uležať.   Veľmi dobrá plnka je aj keď prdáte do krému 1 tvoroh....
         



                          




  
 Vytvorené službou WebLahko.sk  |  Nahlásiť protiprávny obsah!  |   Mapa stránok