Domáci likér...
1.Vianočný punč
4 dcl červen. vína, 1 dcl umu, 1 dcl cukru, 2pl pomaran. šťavy, klinčeky, škorica celá, hrozienka, mandle alebo orechy.
Víno ohrejeme so všetkými prísadami, ale POZOR nesmie zovrieť!!! Nápoj je dobre nechať do druhého dňa postáť. Potom znovu zohrejeme a podávame...
2. Babské pitie ( mimibazar.sk)
1 cukríky "SLÁVIA", 100g bielej čokolády, 2pl suš. mlieka, 1,5dcl liehoviny um, vodka...)
Cukríky dáme do hrnca a zalejeme malým množstvom vody, len aby boli zaliate a rozpustíme na miernom ohni. Pridáme nalámanú čokoládu, rozpustíme a nakoniec pridáme suš. mlieko. Dobre premiešame a necháme vychladnúť. Do studeného pridáme liehovinu a dobre zamiešame. Necháme postáť pár dní...(ak vydržíte :-) )
3. Vajcový likér.
3 vajcia, 7pl cukru, 2 vanilky, 1 sladené konden. mlieko ( SALKO), 0,5l vodky, pokiaľ chceme likér kakaovy, tak 4pl kakaa
Vajcia, cukor vanilku šľaháme nad parou do zhustnutia. Po vychladnutí pridáme SALKO, a vodku. Dobre premiešame, najlepšie šľahačom. Keď je likér hustý, pridáme prevarené mlieko.
4. Karamelový likér.
2 kondenz. mlieka (SALKO), 0,5l vodky
Salko (neotvorenú konzervu) dáme variť na 2 hod do vody. Konzerva musí byť stále ponorená! Necháme vychladnúť a zmiešame s vodkou. Najlepšie je v mixery, alebo ponorným mixerom!
5. Domáca Becherovka
0,5l vodky, 3čl čaju STOMORAN ( dostať kúpiť v lekárni), 3čl kryš. cukru, 1 vanil. cukor, 1 kúsok celej škorice
Všetky suroviny sa dajú vyluhovať do vodky na 48 hod. Potom precediť a dať do fliaš.
6. Domáci koňak
1l vodky, 2 dcl Coca-Cola, 1 pl hrozienok, 1 kúsok celej škorice, 2 vanil. cukre
Suroviny spolu zmiešať a nechať vyluhovať 2 týždňe. Precediť!
7. Orechový likér
18 ks zelen. orechov (zbierať na Petra-Pavla), 1l vodky, 700g kryš. cukru.
Orechy umyjeme a prekrojíme na poloviny. Zalejeme vodkou a necháme 1 mesiac vyluhovať. Zliať. Na orechy naliať studenú vodu 1 l, nechať 24 hod vyluhovať, precediť. Do precedenej vody pridať cukor a prevariť. Nechať sirup vychladnúť a spolu s liehovým výluhom zliať dohromady. Dobre premiešať a naplniť do fliať. Najlepšie je ešte 2 týždne nechať postáť.
|